پشت کنکور بمونیم یا خیر؟ پاسخ به این سوال بهقدری مهم است که میتواند در آینده بسیاری از دانشآموزان تاثیر بگذارد. این دوران با ریسک زیادی همراه است. از طرفی داوطلب ترجیح میدهد تا با کسب رتبه بهتر، رشته مورد نظر خود را بخواند و دانشگاه دلخواه خودش پذیرفته شود، اما از سوی دیگر امکان دارد باز هم نتیجه مورد نظر حاصل نشود! در این شرایط چه میشود؟
با زمانی که هدر رفته و امیدی که دیگر وجود ندارد، آیا میتوان در مسیر موفقیت گام برداشت؟ در این مقاله از حرفه ای یا ما را همراهی کنید تا اطلاعات مفیدی در این زمینه در اختیارتان قرار دهیم و شما را با عواقب پشت کنکور ماندن آشنا کنیم.
پشت کنکور ماندن؛ راهی برای جبران
اگر از والدین سوال پشت کنکور بمونیم یا خیر را بپرسیم، در بسیاری از موارد مثبت به آن میدهند. آنها میگویند هیچ اشکالی ندارد که برای جبران، زمان صرف کنید؛ اگر یک سال دیگر تلاش کنید و در ازای آن به یک پزشک، مهندس یا معلم موفق تبدیل شوید، باز هم برد کردهاید؛ برخی دیگر از پدر و مادرها از پشت کنکور ماندن فرزند خود حمایت میکنند تا به سربازی نرود، ازدواج نکند یا به یک رشته معمولی و دانشگاه غیرمطرح راضی نشود! اما سوال اینجاست که آیا میتوان یک نسخه یکسان را برای همه پیچید؟
قطعا خیر؛ چراکه هر دانشآموز دارای شرایط متفاوتی از دیگری است، شاید بعضیها دیگر نتوانند استرسهای دوران کنکور را تحمل کنند، شاید عدهای دیگر دوست داشته باشند در کنار تحصیل به کار و کسب مهارت مشغول شوند، این در حالی است که برخی دانشآموزان بهجز کسب رتبههای برتر و تحصیل در دانشگاههای مطرح، آرمان و هدف دیگری ندارند. به همین دلیل بهترین کار این است که پشت کنکور ماندن را صرفا بهعنوان راهی برای جبران نشناسید و بهجای آن تصمیم بگیرید تا با مزایا و معایب این تصمیم بهطور شفاف آشنا شوید.
پذیرش در رشتههای برتر نیاز به صرف زمان بسیار دارد!
پشت کنکور بمونیم یا خیر؟ یکی از توجیههایی که در پاسخ این سوال وجود دارد این است که میگویند پذیرش در رشتههای برتر نیاز به صرف زمان بسیار دارد! از این رو حتی اگر 2 سال پشت کنکور بمانی و بیوقفه تلاش کنی، تصمیم اشتباهی نگرفتهای!
اجازه دهید تا این پیشفرض ذهنی اشتباه را از شما دور کنیم! در حقیقت برای پذیرفته شدن در رشتههای برتر و دانشگاههای مطرح، بهجای صرف زمان زیاد، نیاز به برنامهریزی و استفاده از جزوههای سازماندهی شده دارید. به همین دلیل ابتدا سعی کنید بزرگترین دلیل پشت کنکور موندن را بشناسید، سپس اتلاف زمان را با تلاش برای پذیرش اشتباه نگیرید.
رقابت در کسب رتبههای برتر در رشتههای پزشکی، دارو، دندان و مهندسی بسیار شدید است، از این رو کسانی میتوانند برنده باشند که در کنار داشتن انگیزه، علاقه و امید بتوانند زمان و استرس خود را بهدرستی مدیریت کنند.
آیا رشته مورد علاقه شما بازار کار دارد؟
پشت کنکور بمونیم یا خیر؟ پاسخ ما به این سوال مثبت است اگر رشتهای که میخواهید برای آن تلاش مجدد کنید، بازار کار دارد و اشباع نشده است! این را فراموش نکنید که بیشتر رشتههای برتر اشباعشده هستند و این یعنی قرار نیست تا چند سال به پول برسید، این موضوع مسیر موفقیت را کمی دردآور میکند اما با توجه به اینکه هیچچیز به اندازه نتیجه مهم نیست، میتوانیم این اطمینان را به شما بدهیم که اگر صبر کنید و در رشتهای پذیرفته شوید که بازار کار خوبی دارد، در آینده پشیمان نخواهید شد.
پشت کنکور بمونیم یا خیر؟ برای یافتن پاسخ در مورد رشته مورد نظر تحقیق کن!
هر رشتهای که در آن تحصیل میکنید، میتواند راه رسیدن شما را به مشاغل زیادی هموار کند. برخی رشتهها کمیاب هستند؛ پذیرش در آنها دشوار نیست؛ اشباع نشدهاند و بهراحتی میتوانند خیلی سریعتر و راحتتر از رشتههای پزشکی و مهندسی شما را به هدف برسانند.
در این راستا پیشنهاد ما این است که بهجای پرسیدن مداوم این سوال که پشت کنکور بمونیم یا خیر؟ یک هدف برای خودتان تعریف کنید؛ مشخص کنید که دقیقا چه انتظاری از شغل آیندهتان دارید. بعد از آن تکتک رشتههای تحصیلی را مورد بررسی قرار دهید و در مورد آنها تحقیق کنید. قول میدهیم که این کار زودتر شما را به نتیجه میرساند.
مزیتهای پشت کنکور ماندن
بیایید مزیتهای پشت کنکور ماندن را بهطور کامل تشریح کنیم. این کار کمک زیادی به تصمیمگیری صحیح شما خواهد کرد:
- اگر پشت کنکور بمانی، دیگر مدرسه نخواهی رفت و این یعنی وقت آزادتر
- کسانی که پشت کنکور میمانند، دیگر دغدغه امتحان نهایی ندارند و این یعنی تمرکز بیشتر
- مطالعه دوباره درسهای تکراری، سختی کمتری نسبت به سال پیش دارد و این یعنی شانس بیشتر
پشت کنکور بمونیم یا خیر؟ اول عواقب پشت کنکور ماندن را بشناس
حال که با مزیتهای پشت کنکور ماندن آشنا شدهاید، وقت رسیدگی به عواقب این تصمیم است:
- تله استراحت: معمولا کسانی که تصمیم میگیرند پشت کنکور بمانند، با تصور اینکه زمان زیادی دارند و درسها را یک بار خواندهاند، خود را به یک استراحت تقریبا یک ماهه دعوت میکنند. همین تله باعث میشود که دیرتر شروع کنند و سبک زندگیشان از یک پشت کنکوری تبدیل به کسی شود که مرخصی یک ساله گرفته است.
- فشار خانواده و فامیل: در فرهنگ کشور ما، اینکه خانواده و فامیل در تصمیمات شما دخالت کنند و با نظر دادنهای بدون درخواست و انتقادهای بیجا به روح و روانتان آسیب بزنند، زیاد است. به همین دلیل بهجای تغییر تمام این آدمها، اگر پشت کنکور ماندید، خود را برای چنین شرایطی آماده کنید و سعی داشته باشید با حفظ روحیه و رعایت ادب، از چالشهای مربوط به آنها گذر کنید.
- وسوسه دوستان: زمانی که وقت شما آزاد میشود، بیرون رفتن با دوستان و کسانی که شرایط مشابه شما را دارند، یک وسوسه بیپایان است. آنها مدام قرار است با شما تماس بگیرند و با پیشنهادهای جذاب خود، شما را از فضای درس خواندن و تست زدن دور کنند.
- ترس از شکست: یکی از احساساتی که همواره در وجود کسانی که پشت کنکور میماند، نهفته است، مربوط به ترس از شکست میشود. این حس امکان دارد روحیهتان را در بازههای زمانی مختلف تضعیف کند.
- اتفاقات غیرمنتظره: یکی از بزرگترین ویژگیهای زندگی، غیرقابلپیشبینیبودن آن است. اتفاقات غیرمنتظره همواره وجود دارند و میتوانند شما را از رسیدن به هدفتان دور کنند. پس با چشمی باز مراقب آنها باشید.
- سربازی پسرها: دانشآموزان پسر بهجز کنکور با چالش سربازی نیز مواجه هستند. آنها برای گرفتن معافیت تحصیلی فقط 2 بار شانس پشت کنکور ماندن را دارند، البته کسانی هم هستند که با ثبتنام در دانشگاههای پیام نور و آزاد، بهظاهر خود را مشغول به تحصیل نشان میدهند و برای سال سوم کنکور درس میخوانند، اما پیشنهاد ما این است که فشار روانی و استرس سربازی و کنکور را با یکدیگر متحمل نشوند و نهایت تا یک سال پشت کنکور بمانند و در آن زمان تمام تلاش خود را بهکار بگیرند تا سریعتر موفق شوند.
جمعبندی
پشت کنکور بمونیم یا خیر؟ هیچ دانشآموزی وجود ندارد که بتواند این تصمیم را به راحتی اتخاذ کند، به همین دلیل ما در این مقاله به تمام مزیتها و عواقب این تصمیم پرداختیم، از مشکلاتی که پیشروی پشت کنکوریها قرار دارد، گفتیم و آنها را با تلههای موجود آشنا کردیم.
اکنون این شما هستید که باید تصمیم بگیرید؛ از خود بپرسید که آیا میتوانید بدون استراحت به درس خواندن ادامه دهید؟ آیا روحیه کافی برای شنیدن انتقادهای دیگران و اتفاقات غیرمنتظره را دارید؟ آیا مشاوره گرفتهاید و برنامهریزی خاصی برای این تصمیم کردهاید؟ پاسخ به این سوالات کمک میکند تا تصمیم خود را بهصورت شفافتری نهایی کنید. اگر باز هم در این زمینه سوالی در ذهنتان است، ازطریق بخش نظرات با ما در ارتباط باشید.