همه انسانها تجربه فراموش کردن محتوای کتاب درسی در زمان امتحان، فراموش کردن مکان وسایلی که در گذشته در جایی نهادهاند یا از یاد بردن برنامهریزیهایی که برای آینده انجام دادهاند را دارند که دلیل این فراموشکاریها ضعیف شدن حافظه آنهاست. حافظه تاثیر مهمی در زندگی روزمره و بلندمدت ما در زمینه تحصیل، کار و زندگی شخصی دارد. با آشنایی با 12 مورد از موثرترین روش های تقویت حافظه، میتوانید حافظه خود را تقویت کنید یا از ضعیف شدن حافظهتان جلوگیری کنید. اگر شما هم بهتازگی فراموشکار شدهاید یا میخواهید حافظهتان را تقویت کنید، در این مقاله از حرفه ای یا با ما همراه باشید تا با روشهای موثر تقویت حافظه آشنا شوید.
مهمترین دلایل ضعیف شدن حافظه چیست؟
ضعیف شدن حافظه معمولا با افزایش سن همراه است؛ ولی این امکان وجود دارد که در افراد جوان نیز ضعیف شدن حافظه رخ بدهد. از مهمترین عوامل ضعیف شدن حافظه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عوارض جانبی استفاده از بعضی داروها؛
- اختلالات ژنتیکی؛
- اضطراب؛
- استرس؛
- افسردگی؛
- کمخوابی؛
- کمبود مواد مغذی؛
- آسیبهای مغذی.
ضعیف شدن حافظه خسارتهای جبرانناپذیری در زندگی شخصی، پیشرفت تحصیلی، زندگی کاری و روابط اجتماعی انسانها به بار خواهد آورد، ولیکن با آشنایی با روش های تقویت حافظه که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم، میتوانید از به وجود آمدن این خسارتها جلوگیری کنید.
موثرترین روش های تقویت حافظه
یکی از بخشهای مهم مغز که در تمام زندگی به انسان کمک میکند تا عملکرد بهتری داشته باشد، حافظه است. تمام انسانها در مسیر زندگیشان، نیازمند حافظه خود هستند. بنابراین، باید روش های تقویت حافظه را بیاموزیم تا بتوانیم در تمام عمر از حافظه خود نهایت استفاده را ببریم. در ادامه به شناخت روشهای مفید در تقویت حافظه میپردازیم.
1- از یادگیری مطالب جدید غافل نشوید
یکی از موثرترین روش های تقویت حافظه، یادگیری مطالب جدید است. این روش باعث ایجاد مسیرهای جدید در حافظه شما میشود و توانایی پردازش و تثبیت اطلاعات را در حافظه شما بیشتر میکند. مکان مناسبی را انتخاب کنید تا تمرکز بالایی برای یادگیری مطالب جدید داشته باشید. اطلاعات را به زبان خودتان خلاصه کرده و یادداشت کنید، بعد از تمام شدن خلاصه نویسیتان، یادداشتهایتان را بلند بخوانید تا در حافظهتان ثبت شوند. روزانه اطلاعاتی را که خلاضهنویسی کردهاید، مرور کنید تا بهصورت بلند مدت در حافظه شما بمانند.
2- استراحت کافی در شب داشته باشید
با توجه به تحقیقات انجام شده، ثابت شده است که خواب، تاثیر زیادی بر حافظه افراد دارد. داشتن استراحت کافی، یکی از روش های تقویت حافظه است. خواب کافی باعث افزایش تمرکز و توجه شما میشود. خواب کم و بیکیفیت بر توانایی مغز برای حفظ اطلاعات و همچنین بر عملکرد حافظه شما تاثیر میگذارد.
3- به صورت منظم ورزش کنید
یکی از روش های تقویت حافظه، ورزش کردن بهصورت منظم است. ورزش کردن باعث افزایش جریان خون در تمام بدن، بخصوص در مغز میشود. این موضوع باعث ارتباط بهتر بین اعصاب داخل مغز شده و عملکرد حافظه را بهبود میبخشد. همچنین ورزش کردن تمرکز حافظه را برای ثبت کردن اطلاعات بهصورت بلند مدت افزایش میدهد.
4- استرس را از خود دور کنید
استرس، بخشی از زندگی روزمره است؛ ولیکن میتواند باعث ضعیف شدن حافظه و فراموشی شود. استرس تمرکز شما را کاهش میدهد و اگر بهصورت دائم دچار استرس شوید، میتواند باعث کوچک شدن مغز و ضعیف شدن حافظه شود. در ادامه به روشهای مدیریت استرس اشاره میکنیم:
- در طول روز استراحت کنید؛
- در کار و زندگی خود تعادل ایجاد کنید؛
- ذهنیت خوب و مثبت داشته باشید؛
- انتقادپذیر باشید؛
- چند کار را بهصورت همزمان انجام ندهید؛
- نه گفتن را یاد بگیرید؛
- کتاب بخوانید.
5- انجام دادن مدیتیشن
مدیتیشن، یکی از روش های تقویت حافظه است و یک تمرین ساده برای تمرکز و آرامش خیال میباشد. انجام دادن مدیتیشن باعث افزایش تمرکز و خلاقیت، بهبود عملکرد مغز و یادگیری بهتر میشود. مدیتیشن توانایی مغز برای دقت و ثبت کردن جزئیات در حافظه را بهبود میبخشد و حس شاد بودن در فرد را تقویت میکند.
6- تندخواندن مطالب با صدای بلند
تند خواندن مطالب با صدای بلند به شما در بهخاطر سپردن اطلاعات کمک میکند. این روش، اطلاعات را مدت طولانیتری در حافظه ثبت میکند. همچنین ما در مقاله آموزش تندخوانی برای دانش آموزان و کنکوری ها بهطور کامل توضیح دادهایم که چگونه این روش میتواند حافظه را تقویت کند و اطلاعات را مدت بیشتری در حافظه دانشآموزان و کنکوریها نگه دارد.
7- انجام دادن بازیهایی که به تقویت حافظه کمک میکنند
یکی از روشهای تقویت مغز، بازی کردن است. برخی از بازیها به بهبود عملکرد مغز، بهخصوص حافظه کمک میکنند. مغز نیز به تفریح نیاز دارد، شما در کنار این تفریح میتوانید مغز خود را نیز تقویت کنید. بازیهایی که مغز، بهخصوص حافظه را تقویت میکنند، عبارتاند از:
- سودوکو،
- جدول کلمات متقاطع،
- مکعب روبیک.
8- یادگیری مهارتهای جدید
یکی از روش های تقویت حافظه، یادگیری مهارتهای جدید است. شما میتوانید با یاد گرفتن یک مهارت جدید مانند موسیقی، نقاشی یا یاد گرفتن زبان جدید، باعث تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز خود بشوید. یادگیری مهارت جدید باعث تحریک مغز میشود و حافظه را تقویت میکند.
9- چه زمانی برای یادگیری و خواندن مطالب مناسب است؟
تحقیقات نشان میدهد که بازه زمانی 10 صبح تا 2 بعدازظهر و 4 بعد از ظهر تا 10 شب، بهترین زمان برای یادگیری و خواندن مطالب است. در این ساعات، مغز عملکرد بهتری دارد و اطلاعات بهصورت بلند مدت در حافظه ثبت میشوند، در نتیجه بهتر است در این ساعات، مطالعات خود را انجام دهید و ساعات باقیمانده را به استراحت کردن بپردازید.
10- یادداشت کردن مطالب
یکی از روش های تقویت حافظه، یادداشت کردن مطالب است. بعد از خواندن مطالب، آها را به ذهن بسپارید و یادداشت کنید. بهتر است این کار را بهصورت دائم و منظم انجام دهید. برنامهریزیهای خود را یادداشت کنید، مرور این یادداشتها باعث میشود که اطلاعات و برنامهریزیهایتان بهصورت طولانی در حافظه ثبت شوند.
11- روابط اجتماعی خود را افزایش دهید
یکی از روش های تقویت حافظه، داشتن روابط اجتماعی است. این ارتباطات باعث سلامت عاطفی و ذهنی انسان میشود. به باشگاه بروید، با دوستان قدیمی خود دیدار کنید یا از یک حیوان خانگی نگهداری کنید.
12- چه مواد غذایی باعث تقویت حافظه میشوند؟
یکی از روش های تقویت حافظه، تغذیه مناسب است. رژیم غذایی در سلامت مغز بهخصوص حافظه نقش مهمی دارد. با انتخاب یک رژیم غذایی مناسب و سرشار از مواد غذایی تقویتکننده حافظه، شما از عملکرد مغز خود بهخصوص حافظه مطمئن خواهید بود. در ادامه به مواد غذایی تقویتکننده حافظه اشاره خواهیم کرد:
- انواع سبزیجات: کلم بروکلی، کلم و سبزیجات با برگهای تیره.
- مواد غذایی دارای اسیدهای چرب امگا3: غذاهای دریایی، جلبکها و ماهیهای چرب مانند سالمون، ماهی تن و ساردین.
- مواد غذایی دارای فیبر: غلات کامل، آجیلها، مغزها، میوهها.
جمعبندی
اضطراب، استرس، افسردگی، کمخوابی، کمبود مواد مغذی و اختلالات ژنتیکی باعث ضعیف شدن حافظه میشوند. با عمل کردن به روش های تقویت حافظه که در این مقاله به آن اشاره کردیم، میتوان از ضعیف شدن حافظه جلوگیری کرد یا حافظه را تقویت نمود. خواب کافی، ورزش کردن، تغذیه مناسب، یادگیری مهارتهای جدید، انجام مدیتیشن، یاداشت کردن مطالب و انجام بازیهایی که موجب تقویت مغز میشوند، نمونهای از روشهای مفید برای تقویت حافظه هستند. اگر علاقه دارید که حافظهتان بهدرستی کار کند، میتوانید از روشهای ذکر شده در مقاله، برای سلامت ماندن یا تقویت حافظه خود استفاده کنید.