این بار قراره قویترین روش مطالعهای که میتونید برای شیمی به کار بگیرید رو تفصیل کنیم. من (حامد حسینیان) کسی بودم که در اولین آزمونهام، ضعیفترین نتیجم رو از این درس میگرفتم. یادم از جلسه که بیرون میومدیم همه میگفتن بازم خوبه شیمی آسون بود! درحالی که من حسابی خراب کرده بودم!
اما در ادامه با روش هایی که بهتون توضیح خواهم داد، نه تنها درس شیمی برای من شیرین شد، بلکه در کنکور موفق شدم به درصد 86.3 برسم. این رو از سر تجربه از من داشته باشید: که به همه درس ها علاقه خواهید داشت و نتیجه خواهید گرفت! به شرطی که به روش صحیحی مطالعش کنید. برای اینکار خیلی خوبه که حتما نگاهی هم به مقاله بررسی انواع روشهای یادگیری داشته باشید.
اهمیت درس شیمی در کنکور
برای دانشآموزان رشته تجربی، بعد از زیست، شیمی مهمترین درس خواهد بود. این درس در رشته تجربی ضریب 9 داره و برای افرادی که رشته های زیرگروه دو من جمله داروسازی میخوان ضریب 12 داره. برای رشته ریاضی این درس ضریب 7 رو داره. جدا از ضریب، این درس با 35 سوال، در رشته تجربی بعد از زیستشناسی بیشترین تعداد سوال رو داره.
عملکرد دانشآموزان در درس شیمی
مساله دیگهای که به درس شیمی اهمیت دوچندان میده عملکرد سایر دانشآموزان و رقبای شماست. درواقع همونطور که میدونید نهایتا تراز شما در هر درس اهمیت داره. تراز شما هم در قیاس با سایر شرکتکنندگان آزمون بدست میاد. پس اگر درسی باشه که همه درش نتیجه ضعیف میگیرند، یه نتیجه متوسط هم در اون درس ارزشی چند برابری داره. چنین موقعهایی میگن این درس ضریب مخفی داره!
همینطور که در تصویر بالا نشون میبینید، درس شیمی از سختترین دروس کنکور. این سختی باعث میشه عملکرد مطلوب ما تاثیر دوچندان داشته باشه. مطمئن باشید با تلاش در مسیر صحیح، موفقیت در این درس قطعا میسره. در ادامه قدم به قدم شما رو برای تحقق این مهم همراهی میکنم.
قدم به قدم برای تسلط اولیه بر درس شیمی
حساب کنید شما فصل پیش رو شیمی رو اصلا نخوندید. صفر صفر هستید و تازه میخواید شروع کنید. توضیحاتی بعدی به شما کمک میکنه خیلی اصولی پایه های اولیه تسلطتون رو شکل بدید.
قدم اول، یادگیری اولیه مباحث شیمی
اول یک دور کتاب شیمی رو همراه با حل تمرینها و فعالیتها میخونیم. مطابق انتظار بعضی از جاها رو اصلا و خیلی از جاها رو کاملا متوجه نمیشیم. هیچ اشکالی نداره. ذهنی که نفهمیدن رو متوجه شده حالا آماده یادگیری. بعد از اون به سراغ درسنامه میریم. طبق معمول اگر میدونیم نیاز آنچنانی به درسنامه نداریم فقط در حد جاهای مبهم و برداشتن نکات درسنامه مطالعش میکنیم.
بعد از اون 10 تا 20 تست آموزشی میزنیم. گاهی تا بخوایم به تست برسیم وقت زیادی ازمون گرفته شده. پیشنهاد من اینه حداقل 5 تست رو بزنیم. کمالگرایی نکنیم و مطمئن باشیم همین 5 تست هم کمک بزرگی خواهد بود. ممکن شما مطالعه کتاب و درسنامه رو سر کلاس مدرسه یا آموزشگاه طی کرده باشید. این خیلی خوبه و شما میتونید مستقیما به سراغ تستزنی بیاید و تستهای بیشتری رو بزنید.
قدم دوم، تسلط و درک بیشتر مباحث
در مرحله قبل پایههای اولیه یادگیری رو چیدیم. حالا وقتش تسلط و درک خودمون از مباحث شیمی رو عمیقتر کنیم. در روز های آتی، که ترجیحا باید یک تا دو روز فاصله بیفته، باید به سراغ تست بیشتر بریم. اینکار رو باید بدون مطالعه مجدد انجام بدید. یعنی همونطور که در روش مطالعه سایر دروس هم اشاره کردم، باید معکوس آموزشی انجام بدیم. یعنی اول تستزنی بعد از اون مطالعه.
برای اینکه تست زنیتون پوشش خوبی روی مباحث داشته باشه، توصیه من تست ضریب دار. تست ضریبدار یعنی تستها رو چند تا درمیون حل کنیم. مثلا تست ضریب 3 میشه یک تست رو بزنیم و دو تست رو رها کنیم. هم در قدم اول و هم دوم تست ضریبدار به شما کمک میکنه از همه قسمتهای اون مبحث شیمی تست دیده باشید.
قدم آخر، دوره و مرور منظم
مهمترین راه تثبیت مطالب در ذهن ما دوره و مرور منظم مطالب درس شیمی. درواقع حالا که مطلب رو یاد گرفتیم، باید با دوره های منظم بهش عمق بدیم و در ذهن خودمون تثبیتش کنیم. برای دانشآموزان رشته تجربی چهار بار در هفته و برای رشته ریاضی سه بار در هفته مطالعه شیمی میتونه مناسب باشه. البته باتوجه به برهه های زمانی و سطح هر دانشآموز این مقدار کاملا منعطف.
درست دوره و مرور رو در بخش تسلط اولیه آوردم، اما قطعا عضوی مهم و محسوس برای درصدهای بالا هم محسوب میشه. پس چه برای یک درصد معقول در درس شیمی و چه عالی باید دوره های منظم داشته باشید. در زمینه دوره و مرور نکات بیشتری رو ذکر خواهم کرد.
رسیدن به درصدهای بالا در درس شیمی
همه این موارد تا اینجا به ما کمک کرد که در یک آزمون استاندارد شیمی بتونیم به راحتی به حدود 60 درصد برسیم. حالا که از یک حد معقول خیالمون راحت شد، وقتش با تکنیکهایی که جلوتر اشاره میکنم برای بالاترین درصدها خیز برداریم.
آزمون زدن
از جمله مهمترین مشکلات دانشآموزان در درس شیمی کمبود وقت. هرچقدر هم نکته بدونید و تست زده باشید این مشکل حل نمیشه، مگر با تست زماندار. آزمون زدن فقط به سرعت شما کمک نمیکنه! بلکه:
- دقت شما رو افزایش میده و باعث میشه کمتر در تله ها بیفتید.
- با طبقه بندی بهتر مطالب، سرعت به خاطرآوری هرمبحث رو افزایش میده.
- مطالب رو در ذهن شما تثبیت میکنه.
- تمرکز شما رو افزایش میده
یادتون باشه تنها وقتی به سراغ آزمون زدن و تست زماندار بیاید که مراحل درک و تسلط اولیه بر مباحث شیمی رو انجام داده باشید. آزمون زدن رو میتونید با کتاب تست اصلیتون و یا با کتاب های آزمون مخصوص اینکار انجام بدید. اگر که فکر میکنید شیره کتاب اصلیتون رو کشیدید، رفتن به سراغ کتاب های آزمونی گزینه خیلی خوبی خواهد بود.
روتین روزانه
انجام روتین روزانه برای درس شیمی از توصیههای همیشگی من به دانشآموزانم. روتین روزانه یعنی انجام روزانه و هرروز یک کار. برای روتین روزانه این درس توصیه من حل 5 تا 10 تست محساباتی. بخش اعظم سوالات شیمی کنکور شما (بیشت از 20 سوال از 35 سوال) محاسباتی خواهد بود. پس اگر بتونید قدرت محاسبات خودتون رو افزایش بدید برگ برنده کسب درصدهای بالا در چنگ شما خواهد بود.
حساب کنید اینکار ساده رو برای مدت دو ماه انجام بدید. یعنی زدن بین 300 تا 600 تست محاسبات شیمی. این یعنی یک تفاوت محسوس در قدرت شما در محاسبات. یعنی تغییر زیاد در زمانی اندک. اگر در تست های محاسباتی ضعیف هستید، توصیه میکنم سریعا انجام اینکار رو شروع کنید.
حفظ کامل متن کتاب
وقتی هدف رسیدن به درصدهای بالاست، حتی از کوچکترین جزئیات کتاب هم نباید گذشت! شاید فکر کنید حفظ این مساله که “مجتمع طلای موته در اصفهان قرار دارد” مهم نیست! ناسلامتی شیمی نه جغرافیا! ولی خب اشتباهه. چون همه جای کتاب درسی مهمه و باید این نکته رو هم حفظ باشید. شاید احتمالش کمتر باشه، ولی صفر نیست.
برای حفظ متن کتاب همون توصیهای میکنم که در روش مطالعه زیست توضیح دادم. اگر رشته تجربی هستی و روش مطالعه زیست حرفهاییا رو مطالعه نکردی توصیه اکید و برادرانه دارم اینکار رو انجام بدی. چرا که نه تنها روش مطالعه زیستت بلکه خیلی از درس های دیگه رو بهبود میبخشه و تقویت میکنه.
در شیمی به یاد داشته باشید که در واکنشها باید حالت فراوردهها و واکنشدهندهها رو حفظ باشید. همچنین کاتالیزورها یا دمای واکنش. بهتره حداقل ضریب موازنه یکی از عناصر موجود در واکنش هم حفظ باشید تا اگر در سوال دیدید کار سریعتر پیش بره. توصیه نهایی هم اینکه برای حفظ جزییاتی مثل جدول تناوبی، میشه حداقل برای شروع از رمزگذاری استفاده کرد.
استفاده از بانک نکات شیمی کنکور برای تسلط سریعتر
کتاب بانک نکات شیمی حرفهاییا (+) از بهترین ابزارها برای تسریع تسلط شما بر درس شیمی. این بانک نکات حفظی، مفهومی، ترکیبی و محاسباتی شیمی رو یکجا به شما تقدیم میکنه. توصیه اکید حرفه ای یا به شما بهرهگیری از کتابهای بانک نکات حرفهاییا برای سرعتبخشی و عمقدهی تسلط خودتون بر این درس. به این صورت مسیر شما برای کسب درصدهای بالا بسیار تسریع میشه.
بانک نکات شیمی کتابی پرارزش و خوندن اون لذتبخش. با این کتاب میتونید به درجهیکترین نکات کنکوری شیمی (+) دسترسی داشته باشید. حتما توصیه میکنم توضیحات صفحه محصول رو کامل مطالعه کنید تا با زوایای کار ما آشنایی کامل پیدا کنید.
شیوه دوره و مرور مباحث شیمی
قبلا تاکید کرده بودم که هم برای یادگیری و تسلط اولیه و هم برای رسیدن به درصدهای بالا خیلی مهم که دوره و مرور منظم داشته باشیم. بیاید یکسری نکات مهم در این زمینه رو باهم دیگه مرور کنیم.
علامتدار کردن تست ها
یکی از مهمترین ابزارهای دوره ما تستهای علامتدارمون. برای شیمی نیازی نیست تست های حفظی رو علامتدار کنید. فقط نکاتشون رو یادداشت کنید و تمام. به جاش تست های بیشتری رو بزنید تا بتونید روی تمام متن کتاب و نکات حفظی احاطه داشته باشید. درمورد تست های محاسباتی فقط درصورتی علامتدار کنید که یک یا چند تا از این ویژگی ها رو داشته باشه:
- مقداری به چالش بکشدتون
- نکات و قسمت های مختلف شیمی رو براتون ترکیب کرده باشه
- نماینده ای از یک تیپ پرتکرار باشه
زدن آزمون های جامع و نیمه جامع شیمی
یکی دیگه از روش های عالی دوره شیمی آزمون زدن. اینکار یعنی یک دوره هدفمند و مزیت های بسیاری برای شما داره:
- مهمترین و پرتکرارترین نکات برای شما دوره میشه.
- با نقاط ضعف و قوتتون آشنا میشید.
- مطالبی که از پیش بلد بودید یادآوری و تثبیت میشه (یادآوری فعال!)
- سرعت، مهارت و دقت شما رو بهبود میده.
بعد از آزمون میتونید دوره داشته باشید. مخصوصا روی قسمتهایی که در آزمون ضعیف عمل کردید. یادتون باشه به هیچ وجه قبل آزمونتون دوره نکنید. اینکار دوره شما رو به شدت بی ارزش میکنه. شما نیاز دارید ابتدا با نقاط ضعف و قوتتون آشنا بشید، توهم فراموشی رو از بین ببرید، قسمت های مهم شیمی رو متوجه بشید و بعد از اون به سراغ دوره برید.
سوالات رایج در روش مطالعه درس شیمی
حالا که با یادگیری و تسلط اولیه درس، مهارت های رسوندن درس شیمی به درصدهای بالا و شیوه دوره و دوره و مرور اون آشنا شیدیم وقت اون رسیده که به یکسری ناگفته های دیگه پاسخ بدیم. موضوعاتی که در ادامه مطرح میکنم بسیار مهم هستند و احتمالا به اکثر سوالات شما پاسخ خواهند داد. اگر بعد از خوندن این مقاله هنوزم سوالی داشتید حتما کامنت کنید، با تمام وجود پاسخ خواهیم داد.
نکات شیمی رو کجا یادداشت کنیم؟
توصیه من باز هم کتاب. چراکه به هرحال متن کتاب برای دوره و مرور ضروری و قرار بهش برگردیم. چه بهتر که همینجا نکات مهم رو هم داشته باشیم و دوره کنیم. فضاهای سفید کتاب شیمی بسیار و دستمون هم از این بابت باز. ممکن بعضی از شما جزوه خلاصه و جمع و جوری داشته باشید که این هم میتونه گزینه و انتخاب خوبی باشه.
حتما توصیه میکنم نکات روش های محاسباتی رو هم یادداشت کنید. شاید یادداشت اینجور نکات کمی متفاوتتر و وقتگیرتر باشه ولی ارزشش رو داره. از دیگر مواردی که به یادداشتش توصیه میکنم جرم مولی ترکیبات پرتکرار. اینکار هم در وقت شما صرفهجویی میکنه و هم از بی دقتی های احتمالیتون جلوگیری میکنه. کار ساده اما با ارزشی.
چطوری قدرت محاسباتم رو برای درس شیمی افزایش بدم؟
بالاتر به تکنیک روتین روزانه برای کسب درصد بالا اشاره کردم. مطمئن باشید هیچ چیزی بیشتر از تمرین کردن قدرت محاسبات شما رو افزایش نمیده. اگر الآن در محاسبات خیلی ضعیفید، اصلا نگران نباشید و این طبیعی. کافی به تمرین مداوم خودتون ادامه بدید تا تغییر مشهودی در مهارت حل تست های محاسباتی مشاهده کنید.
کتاب های زیادی در این زمینه تالیف شده. من توصیه خاصی ندارم. هرچند احتمالا کتاب های نسبتا مناسبی موجود باشه. مهمترین تکنیکی که من، دوستانم و دانشآموزانم ازش نتیجه گرفتیم همین تمرین کردن بود بدون اینکه سراغ روش های عجیب و غریب بریم. حتی اگر این کتاب ها رو تهیه کردید یادتون باشه باید حسابی تمرین کنید و وقت بگذارید.
آیا برای نتیجه گرفتن در درس شیمی حتما باید کلاس شرکت کنم؟
قطعا خیر! بگذارید اینطور بگم، شیمی نظام جدید بسیار سبکتر از نظام قدیم و سی تا چهل درصد مباحث سخت حذف شده. با این وجود بسیاری از دانش آموزان نظام قدیم بدون هیچگونه کلاسی به موفقیت در این درس میرسیدند. سختی این درس و لزوم شرکت در کلاس برای اون صرفا یک فضاسازی دروغین.
با این وجود شرکت در کلاس ها لزوما بد نیست. اگر که در این درس بسیار ضعیف هستید و زمانتون تا کنکور محدود، شرکت در کلاس مناسب میتونه گزینه خوبی برای تسریع مسیر شما برای موفقیت باشه. البته یادتون باشه هیچ کلاسی قرار نیست معجزه کنه و شما باید زمانی رو در کنار کلاستون برای تست و تمرین در نظر بگیرید.
استفاده از خودکار، مداد و هایلایت در درس شیمی چطوری باشه؟
در این زمینه مفصلا در روش مطالعه زیست کنکور (+) توضیح دادم. برای شیمی هم موارد دقیقا مشابهی صادق. حتی اگر رشته ریاضی هستید توصیه میکنم این بخش از نوشته های روش مطالعه زیست رو مطالعه کنید.
روش خوندن شیمی تلفیقی از روش های خوندن ریاضی و زیست. پس اگه روش مطالعه این دو درس رو بلد باشیم خوندن این درس هم چندان چالش ایجاد نمیکنه. نه تنها شیمی، بلکه روش مطالعه خیلی از دروس رو میشه از هم الهام گرفت. توصیه میکنم سریع به مجموعه مقالات روش مطالعه دروس کنکور بزنید.
آیا در شیمی به خلاصه نویسی نیاز داریم؟
باید اینکار رو به صورت مبحثی انجام داد. نیازی نیست کل کتاب رو خلاصه کنید. مثلا خلاصه ای از ترکیبات آلی. یا خلاصهای از قسمت هایی که مدام فراموش میکنید. این خلاصه ها رو میتونید روی میزتون بچسبونید تا مدام جلو چشمتون باشند.
اینکار به حفظ قسمتهای فرار شیمی کمک بسیاری میکنه. توصیه میکنم قبل از اینکه خودتون خلاصه نویسی رو شروع کنید حتما یک جستجو در اینترنت داشته باشید. خلاصههای خوبی در اینترنت موجود.
روش مطالعه شیمی آلی
ترکیب های شیمیایی مواد آلی بهتره روی کاغذ نوشته و به جایی چسبونده شه تا هر روز دوره شه. برخلاف چیزی که اکثریت فکر میکنند نتیجه گرفتن در این مبحث ممکنه. فقط نیاز به مقداری ممارست داره. هیچوقت تا زمانی که در یک مبحث توان و انرژی کافی نگذاشتید از برنامه درسیتون حذفش نکنید.
جمعبندی و صحبتهای نهایی
بدون تعارف، مقالهای که خوندید پرنکتهترین، کاملترین و کاربردیترین مقاله روش مطالعه شیمی بود. این مقاله رو چندین بار در زمانهای مختلف مطالعه کنید تا روش مطالعه شما به خوبی شکل بگیره. خوندن یک باره این مقاله برای پیادهسازیش کافی نیست و باید مقداری زمان و حوصله به خرج بدید.
در آخر خیلی خیلی برامون ارزشمند اگر چند ثانیه زمان بگذارید و نظرتون رو برای ما کامنت کنید. همچنین اگر فکر میکنید این محتوا میتونه به دوستی کمک کنه حتما سایت ما رو باهاش به اشتراک بگذارید و به ما برای ادامه مسیرمون کمک کنید. براتون بهترینها رو آرزو دارم.
پیشنهاد میکنیم سری مقالات "روش مطالعه دروس کنکور" رو به این ترتیب مطالعه کنید:
- 1. بررسی انواع روشهای یادگیری
- 2. روش صحیح تست زنی
- 3. راهنمای جامع علامتدار کردن سوالات
- 4. روش مطالعه دروس حفظی
- 5. روش مطالعه زیست: ویدیویی
- 6. مدیریت نکات درسی
- 7. روش مطالعه شیمی: ویدیویی
- 8. روش مطالعه ریاضی: راهنمای جامع
- 9. روش مطالعه فیزیک: به زودی
- 10. روش مطالعه ادبیات: راهنمای جامع
- 11. روش مطالعه عربی: راهنمای جامع
- 12. روش مطالعه زبان: به زودی
- 13. روش مطالعه دینی: به زودی
- 14. راهنمای کامل خلاصهنویسی
- 15. یادگیری با هوش مصنوعی
6 دیدگاه دربارهٔ «جامع ترین و موثرترین روش مطالعه شیمی کنکور»
خیلی عالیییی بود لطفا روش مطالعه فیزیک رو هم زودتر بزارین ،مچکرم ♡
سپاس از بازخوردتون؛ نوشته شده و به زودی منتشر میشه
خیلی جامع و عالی اموزش دادید چطور میشه شیمی رو برای رسیدن به نمرات و درصدهای بالا مطالعه کرد. تشکر از دکتر حسینیان عزیز
سلام مسیح جان، از بازخوردت متشکریم. آرزوی سربلندی
ممنون از مقاله بسیارعالی و کامل تون آقای حسینیان👌🏻
من بودجه بندی شیمی یکی از آزمون های کانون رو با همین روش کار کردم، سوالات آزمون رو دانلود و حل کردم درصدم ۷۰ شد. در حالیکه سال قبل که توی آزمون ها شرکت میکردم، شیمی ضعیف ترین درسم بود، امیدوارم این روند پیشرفت ادامه داشته باشه…
سپاس از بازخورد شما؛ بله قطعا با روش های درست میشه نتیجه کاملا متفاوتی گرفت. خوشحالیم که کمک کرده و به امید خدا ادامه دار خواهد بود