قراره یک بار برای همیشه چالش حفظ کردن متنها رو حل کنیم. میدونم این کار برای خیلیهاتون آزاردهندست. اما دلیل اصلیش اینجاست که روش صحیح مطالعه دروس حفظی رو بلد نیستید. قدم به قدم راهنماییهایی که بهتون میدم رو دنبال کنید تا خیالتون از بابت سوالات حفظی کنکور راحت راحت بشه. ازتون خواهش میکنم حتما وقت بگذارید و مقاله رو کامل بخونید چراکه این موضوع مهمی که همیشه باهاش سروکار دارید و این مقاله بهترین خودش برای کمک به شماست.
چرا باید مطالب رو حفظ کنیم؟
دوست دارم اول به این سوال کلیدی پاسخ بدم که چرا باید چیزی رو حفظ کنیم. چراکه خیلیها جواب میدن وقتی میتونیم از روی کتاب مطالب رو نگاه کنیم دیگه چرا باید به خودمون زحمت حفظ کردن بدیم! این حرف شما گاهی میتونه درست بشه که بهش اشاره میکنم. اما به طور کلی حفظ کردن مطالب یک نیازه! چرا؟
- داشتن دادهها در ذهن مرحله نخستین پردازش اطلاعات! مثلا وقتی تمام بخشهای فیزیولوژی گوارش رو در ذهن داری خیلی راحتتر میتونی مطالب رو پردازش و درک کنی. چرا که خیلی بهتر میتونی بخشهای مختلف رو بهم ارتباط بدی و تکههای اطلاعاتی رو کنار هم بگذاری! درواقع حفظ کردن حروف الفباست و یادگیری جمله سازی!
- نگاه کردن مکرر از کتاب و دفتر زمان و انرژی زیادی از ما میگیره. وقتی مطالب رو در حافظه داریم میتونیم کارهامون رو خیلی سریعتر و راحتتر پیش ببریم.
- ممکنه منابع اطلاعاتی همیشه دردسترس ما نباشند. مثلا به سادگی اینترنت ما قطع بشه.
- برای آموختن به دیگران باید بتونیم اطلاعات رو از بر باشیم. چطور میشه به کسی آموزش داد وقتی هر دو سه دقیقه یک بار باید کتابمون رو چک کنیم؟
- کسی که برای یادآوری مطالب مکرر به کتاب و اینترنت مراجعه میکنه توسط دیگران متخصص شناخته نمیشه! آیا اعتماد کردن به پزشکی که برای هر بیماری سراغ کتاب و اینترنت میره میسره؟ پس اگر میخوایم یک متخصص در حیطه خودمون باشیم باید دادهها رو به خوبی در ذهن داشته باشیم.
و همونطور که اول گفتم، بله گاهی هم نیازی به حفظ کردن نیست! مثل چگالی دقیق آلیاژهای مختلف با درصد فلز متفاوت که اعدادی تا چند رقم اعشار میتونند داشته باشند. اینطور اطلاعات نه نیاز به پردازش دارند و نه اونقدری مکرر بهشون نیاز میشه که بخوایم حفظشون کنیم. پس میگذاریم هروقت نیاز شد از روی رفرنس یا منبعمون نگاه میکنیم.
انواع روش های یادگیری
در مقاله بررسی انواع روشهای یادگیری به طور مفصل راجع به این موضوع صحبت کردیم! به طور خلاصه هرکسی روش خاص خودش رو برای یادگیری داره و به روشی بهتر یاد میگیره! همونطور که جلوتر هم خواهم گفت یادگیری بخش مهمی از حفظ مطالبه و شما باید ببینید با چه روشی بهتر یاد میگیرید:
- یادگیری شنیداری: این دسته از افراد باید مطالب رو بشنوند تا یاد بگیرند و در حافظشون بشینه. این دسته افراد سرکلاس دبیرها بهتر یاد میگیرند.
- یادگیری گفتاری: این افراد باید مطالب رو برای خودشون زمزمه کنند. چنین افرادی اگر در بحثهای علمی شرکت کنند بازدهی بالایی در یادگیری خواهند داشت.
- یادگیری تصویری: به طور کلی حافظه تصویری ما قویتر از شنیداری. اما در بعضی این مساله پررنگتره. جستجوی تصاویر و نمودارها در اینترنت و تجسم شکلها به یادگیری این افراد کمک زیادی میکنه.
- یادگیری نوشتاری: باید مطالبی که خوندن رو بنویسند تا در ذهنشون بشینه. داشتن یک تخته وایتبورد رو به این افراد بسیار توصیه میکنم.
قدم اول حفظ کردن یادگیری و قدم اول برای یادگیری اینه که خودمون و شیوه یاد گرفتنمون رو بشناسیم. با کمی آزمایش و خطا و مرور خاطراتمون به راحتی متوجه میشیم روش یادگیری ما به چه شکل هست.
نحوه عملکرد مغز در به خاطرسپاری مطالب
بد نیست نگاهی هم به ساختار و کارکرد مغزمون برای به خاطرسپاری و حفظ مطالب داشته باشیم. مغز ما توسط قشر خاکستری و هیپوکامپ اقدام به پردازش (Process)، رمزگذاری (Encoding)، طبقهبندی (Sort)، ذخیره سازی (Storage) و نهایتا بازیابی یا فراخوانی (Retrieval) میکنه. پس اگر هرکدوم از این مراحل به درستی انجام نشه فرآیند به خاطرسپاری ما هم مختل خواهد شد! اگر به چنین مباحثی علاقمندید این مقاله از ویکیپدیا راجع به حافظه هم میتونه براتون جالب باشه. اما بگذارید هرمرحله رو مقداری بیشتر باز کنیم و تاثیرش بر حافظه رو بررسی کنیم.
پردازش
اگر پردازش اطلاعات به درستی انجام نشه باید قید حفظ و نتیجتا به یادآوردن مطالب رو بزنید! شاید برای شما هم پیش اومده باشه که گاهی یک صفحه رو با یک دور روخوانی حفظ کردید ولی یک خط رو با هزار بار دوره یادتون رفته! همچین مواقعی مشکل کلیدی شما میتونه پردازش اطلاعات باشه! یعنی اون یک صفحه روون و ساده بوده و شما به خوبی درکش کردید اما اون یک خط ثقیل و مبهم بوده و شما اصلا متوجهش نشدید! در همچین مواقعی دست از حفظ کردن بردارید و تمرکزتون رو روی یادگیری مطلب بگذارید.
رمزگذاری و ذخیرهسازی
این قسمت رو خود مغز با ساخت یکسری پروتئینها انجام میده. تنها زحمتی که شما دارید اینه که هوای مغزتون رو داشته باشید. مواد مغذی بخورید و به هیچ وجه سراغ خوراکیهای مضر نرید! در مقاله حفظ سلامت جسمی در سال کنکور به طور مفصل راجع به سلامتیتون صحبت کردم. بگذارید اینجا تنها اشاره کنم به اثرات مفید یا مضر یکسری خوراکیها بر حافظه.
خوراکیهای با تاثیر مثبت بر حافظه | خوراکیهایی با تاثیر منفی |
ماهی آجیل سبزیجات و فیبرها غلات کامل | قندهای مصنوعی مثل آبمیوههای صنعتی و نوشابه ها چربیهای ترانس و فستفودها پنیر نوشیدنیهای الکلی |
طبقهبندی و بازیابی دادهها
به سادگی میدونیم که اگر دو خط کلمات کاملا بیربط جلومون بگذارند چقدر برای حفظ کردنش اذیت میشیم. دلیلش هم اینه که طبقهبندی بودن دادهها و ارتباطشون نقش خیلی مهمی در حفظ کردن مطالب داره. این طبقهبندی به شکلهای مختلف میتونه اتفاق بیفته. مثلا کتاب درسیتون به فصلهای مختلف و هر فصل به درسهای مختلف و نهایتا هر درس به تیترهای مختلف تقسیم شده. تقسیمات جدولی و خلاصهنویسی ها و نقشه ذهنی هم میتونند نوع دیگهای از این تقسیمات باشند.
انواع حافظه
نهایتا نگاه کوتاهی به انواع حافظه داشته باشیم تا پیشزمینه ما از مطلب تکمیل بشه و بحث اصلی رو آغاز کنیم. میشه حافظه رو به صورتهای گوناگونی تقسیمبندی کرد. یک شکل علمی تقسیم حافظه به سه دسته است شامل:
- حسی (sensory): هرآنچه که توسط حواس درک میشه! بسیار ناپایدار. ما به اغلب اطلاعات حسی که روزانه دریافت میکنیم نیازی نداریم پس این موضوع منطقی و طبیعی.
- کوتاه مدت (short term): اطلاعات موجود در این قسمت رو برای مدتی پردازش و بعد هم فراموش میکنیم. مثل موقعی که یک سوال ریاضی رو حل میکنید و بعد هم فراموشش میکنید و به سراغ سوال بعد میرید.
- بلند مدت (long term): این همون حافظهای هست که ما برای حفظ مطالب نیاز داریم. اولین نکتهای که بگم اینکه ظرفیتش نامحدوده پس از این بابت نگران نباشید. دومین نکته هم اینکه اطلاعات درصورتی وارد این حافظه میشه که اولا توجه و احساسات ما رو درگیر کنه و دوما مرتبا تکرار بشه.
قدم به قدم حفظ متنهای کتاب درسی
برسیم به راهکارهای عملی حفظ کردن متنهای کتاب درسی. حساب کنید دو سه پاراگراف جلوی شما قرار دادند و بهتون گفتند حفظش کنید. چه مراحلی رو طی میکنیم؟
قدم اول، پیشخوانی
قدم اول همیشه پیشخوانی! چراکه باید یک دید کلی بر محتواهایی که میخوایم حفظ کنیم داشته باشیم. پس اگر یک درس دینی رو میخوایم حفظ کنیم اول کل درس رو یک دور خونده باشید و بعد شروع کنید به حفظ کردن. اینکار چندین مزیت داره: کلیتی از مطلب رو میدونید، هدف درس رو میدونید، قسمتهای مختلفش رو دیدید و یکسری ارتباطات شکل گرفته، ذهنتون کنجکاو شده و نهایتا شما آمادهاید که جزء به جزئش رو حفظ کنید.
قدم دوم، حفظ اولیه متن
خب، حالا که پیشخوانی رو انجام دادیم و وقت حفظ کردن. پیشنهاد من روش کنفرانسدهی! حساب کنید میخواید این پاراگراف رو تو یه سالن بزرگ ارائه بدید! یکم هم استرس دارید. که اتفاقا این یکم استرس برای به خاطرسپاری خوبه! شروع کنید و یک دور با دقت متن رو بخونید. و حالا کتاب رو ببندید و کنفرانسش بدید. مقداری فکر کنید و سریع نرید سراغ کتاب! حتی اگر یادتون نیومد حداقلش ذهنتون تشنه جواب میشه! احتمالا بخشهایی رو به یاد نیارید و بخشهایی رو جابهجا بگید. مهم نیست! مهم همین تلاش برای به خاطر آوردن! (جلوتر راجع به یادآوری فعال توضیح میدم که خوندنش واجبه!) بعد اینکار یک دور دوباره متن رو بخونید و بعدش سراغ پاراگراف بعد برید.
چند نکته مهم. میتونید این روش رو پاراگراف پاراگراف انجام بدید یا اگر مبحث آسون بود چند تا پاراگراف رو باهم انجام بدید. نکته بعد اینکه نمیخواد دو بار کنفرانس بدید! همون یک بار بسه! قرار نیست با دور اول برای همیشه مطلب رو حفظ کنید پس تسلط رو برای دورهای بعد بگذارید. فشار بیخودی به خودتون نیارید و به خاطرسپاری رو برای خودتون جهنم نکنید! روشی که گفتم برای درس های دینی زیست شیمی بسیار کاربردی و حائز اهمیته.
قدم سوم، دوره و مرور متن
قدم سوم و آخر دوره و مرور به مقدار زیاد! مهمترین نکته دوره و مرور اینه که به جای اینکه مدت زمان زیادی داشته باشه تعداد زیادی داشته باشه. مثلا به جای اینکه یک بار تو یک ساعت دوره کنید، سه بار دوره کنید ولی هربار بیست دقیقه. حالا چرا؟
- چون همونطور که در نمودار فراموشی میبینید، اگر میخواید چیزی یادتون بمونه تکرارش مهمه و نه مدت زمان یک دوره!
- چون با اینکار هربار که دوره میکنید یک شمای کلی از اون مبحث در ذهنتون میشینه!
- چون دوره لذتبخشتر و نتیجتا مفیدتر خواهد بود!
تکنیکها و مهارتهای حفظ قسمتهای فرار
وقت اون رسیده که یکسری مهارتها و تکنیکهای حفظ کردن رو یاد بگیریم که عملکرد ما رو سرعت و بهبود ببخشه. این تکنیکها رو باید تمرین کنید تا تبدیل به یک عادت بشند. بعد از اون میبینید که ناخودآگاه هنگام حفظ مطالب جدید ازشون استفاده میکنید. میتونید این تکنیکها رو جدا جدا استفاده کنید یا اینکه باهم دیگه ترکیبشون کنید. در ادامه هشت تکنیک خیلی مهم و کلیدی رو باهم بررسی میکنیم.
رمزگذاری
اولین مهارت کلیدی که باید بلد باشید رمزگذاری! رمزگذاری یعنی اینکه ما یک چیز جدید و ناآشنا رو به یک چیز قدیمی، آشنا و سادهتر مرتبط کنیم. درواقع با اتصال یک مطلب در حافظه کوتاهمدتمون به یک مطلب در حافظه بلندمدتمون باعث میشیم که مطلب جدید مدت طولانیتری در ذهن ما بشینه! چند نمونه مثال ببینیم تا بیشتر با این مساله آشنا بشیم:
- لاید پریکارد قلب بیرونیتر از لایه اپیکار قرار گرفته: پرید رو اپی!
- گروه یک جدول تناوبی، لیتیم سدیم، پتاسیم، روبیدیم، سزیم، فرانسیم: لینا که رب ساز فرانسه است.
- فرمول f=qvbsinθ در فیزیک: کیوی بده سینا
گاهی رمزی که گذاشتیم خودش نیاز به حفظ کردن داره! مثل لینا که رب ساز فرانسه است! اما نکته اینجاست که این رمز رو با دو سه بار دوره حفظ میشید درحالی که مطلب اصلی رو شاید نیاز باشه ده ها بار دوره کنید. اگر رمز تصویری باشه حفظ کردنش هنوزم سادهتر! مثلا برای رمزهایی که گفتم میتونید یه تصویر فرضی در ذهن خودتون درست کنید.
تصویرسازی
تصویر سازی شاه کلید حفظ سریع مطالب. کافیه برای هر کلمه تصویری در ذهن خودتون خلق کنید و نهایتا مطالب رو با ترکیبی از اون تصاویر به خاطر بسپارید. حالا تصویری که میسازیم باید چه ویژگیهایی داشته باشه؟
- اغراقآمیز باشه. مطالب اغراقآمیز خیلی بیشتر در ذهن ما میشینند. مثلا هلیکوباکترپیلوری میتونه به معده آسیب بزنه. حالا یه هلیکوپتر رو تصور کنید که در معده سقوط میکنه و یک انفجار رخ میده!
- انیمیشن و تحرک داشته باشه! تصویرهای متحرک بهتر و بیشتر حافظه ما رو درگیر میکنند. در مثال قبلی حرکت هلیکوپتر و انفجار میتونه نمونهای از این تحرک و انیمیشنسازی باشه.
- رنگارنگ باشه! رنگها به خوبی در حافظه ما میشینند. مثلا در واکنش های اکسیژن و نیتروژن، میتونید نیتروژن رو یک کره آبی و اکسیژن رو یک کره قرمز تصور کنید.
شاید اوایل تصویرسازی مقداری ازتون انرژی و زمان بگیره. ولی هرچه جلوتر میرید اینکار رو راحتتر و سریعتر انجام خواهید داد. درنهایت هم مقداری بلندمدت بهش نگاه کنید. شاید الآن داره مقداری ازتون زمان میگیره ولی باعث میشه یک بار برای همیشه مطالب در ذهنتون جا بیفته.
یادداشت قسمتهای فرار
بعضی مطالب ممکنه بعد از بارها خوندن و دوره همچنان فراموشمون بشند. مثل چرخه کربس در زیست یا شیمی آلی یا فرمولهای هندسه یا مثلثات در ریاضی. یکی از تکنیکهای مهم برای همچین مواقعی دوره و مرور مکرر این مطالبه. کافی در یک تیکه کاغذ قسمتهای فرار رو یادداشت کنید و بچسبونید به جایی که همیشه در دیدتون باشه. یا اینکه مثلا برنامه ریزی کنید هرشب ربع ساعت اون تکیه کاغذ رو دوره کنید. بعدا میتونید میزان دورتون رو به هفتگی یا ماهانه کاهش بدید.
استفاده از ریتم و آهنگ
جملات آهنگین و وزندار راحتتر در ذهن ما میشینند. آهنگ the elements از Tom Lehrer یه نمونه است که عناصر شیمی رو به صورت آهنگ درآورده. یا جمله لینا که رب ساز فرانسه است یک وزن و آهنگ داره که به خاطرسپاریش رو راحت میکنه. میتونید حتی همون جملههای همیشگی رو با ریتم آهنگ موردعلاقتون بخونید.
هایلایت کردن
اگر و فقط اگر درست هایلایت کنید! هایلایت کردن میتونه شمشیر دو لبه باشه. اگر که بخواید شروع کنید هرجا دستتون رسید رو هایلایت کنید فقط باعث کاهش تمرکز خودتون شدید. هایلایت کردن رو زمانی توصیه میکنم که روی درس مسلط هستید و قسمتهای مهم و فرارش رو میشناسید. در اون موقع خیلی گلچینشده و شخصیسازی شده با وضعیت خودتون مطالب مهم رو مارک کنید. دقت کنید هایلایتهاتون نباید بیشتر از ده درصد کل حجم مطلب باشند. هایلایتهای مقالات حرفهاییا میتونه نمونه خوبی از طرز صحیح هایلایت کردن باشه.
خلاصه نویسی کنید
به شخصه از خلاصهنویسی حسابی منفعت بردم. دوره کردنم رو حسابی راحت کردند، باعث شدند مطالب در ذهنم طبقهبندی باشند، تعداد دورههام رو افزایش دادند و نتیجتا مطالب بهتر در حافظم نشستند. خلاصهنویسی بحث طولانی و مفصل خودش رو داره که در مقالهای بهش خواهم پرداخت. اما بگذارید این چند نکته مهم رو همینجا ذکر کنم:
- حتم اینکار رو برای درسهای مختلف شروع کنید.
- ابتدا روی یک درس مسلط بشید و بعد شروع کنید به خلاصهنویسی کردنش.
- هر کاری هم کنید خلاصهنویسیهای اولتون بیایراد نخواهند بود. پس سخت نگیرید و تمرین کنید.
- با دوره کردن خلاصههاتون کم کم متوجه میشید در چه درسهایی و به چه شیوهای خلاصه نوشتن بهتون کمک میکنه.
یادآوری فعال و منفعل
یادآوری فعال (active recall) به معنای حفظ مطالب با به خاطرآوری اون هاست. درواقع راه حفظ مطالب نه ورود اطلاعات به مغز بلکه خروج اون هاست! یعنی شما سعی میکنید اونچه که قبلا یاد گرفتید رو این بار به خاطر بیارید. در مقابل یادآوری منفعل (passive recall) به این معناست که از روی مطالب روخوانی میکنید. حالا به نظرتون کدومش مفید و موثر واقع میشه؟ جواب قاطع یادآوری فعاله که اثری حداقل سه برابر بیشتر از یادآوری منفعل داره!
حل تستهای کتاب کمکدرسیتون، امتحان دادن، آزمون دادن، کنفرانس دادن، آموزش دادن به دیگران، توضیح دادن مطالب برای خودتون و… همگی نمونههایی از یادآوری فعال هستند. به خاطر همین هم هست که همیشه به دانشآموزانم توصیه کردم به تست و آزمون به چشم سنجش نگاه نکنید چرا که خیلی وقتها هدف تنها آموزش! درواقع ما تست میزنیم و امتحان میدیم که صرفا اونچه که خوندیم رو به خاطر بیاریم، یاد بگیریم و حفظش کنیم.
در قسمت دوم مقاله بهترین اپلیکیشنها و نرمافزارهای کنکور برای دانشآموزان، نرمافزار انکی یا Anki رو خدمتتون معرفی کردیم. این نرمافزار قویترین نرمافزاری که برای ساخت فلشکارت میتونید داشته باشید. نرمافزار انکی دوره فلشکارتهایی که ساختید رو زمانبندی میکنه تا اطلاعات به روش یادآوری فعال به حافظه بلندمدت شما منتقل بشه. ساخت فلشکارت و دوره برنامهریزی شدش یکی بهترین راههای حفظ همیشگی مطالب.
ارتباطات معنادار
ارتباطدهی قاعده و اصول مغز ما برای شکلدهی حافظه و خاطراتمون. باید تا میتونید مطالبی که خوندید رو به هم ارتباط بدید. این ارتباطدهیها باعث میشه مطالب در حافظه بلند مدت شما ثبت بشه و سرعت به خاطرآوریتون هم افزایش پیدا کنه. در مقاله روش مطالعه زیست هم اشاره کردم که یک خوبی نکات ترکیبی اینه که قسمتهای مختلف کتاب رو بهم ارتباط میده و حتی اگر ازشون سوالی نیاد باعث میشه مطالب بهتر در خاطر شما بمونند.
راه دیگه برقرار کردن ارتباطات معنادار ترسیم نقشه ذهنی یا مایندمپ که در نوع خودش بهترین! چرا؟
- چون که مطالب رو خلاصه کردید.
- چون تمام مطالب رو میتونید در یک نگاه ببینید.
- چون برای ارتباط دهی میتونید از اشکال و رنگها و تصاویر استفاده کنید و حافظه تصویریتون رو به کار بگیرید.
نرم افزار Xmind map بهترین نرمافزاری که میتونید برای اینکار داشته باشید. توضیحات این نرمافزار و لینک دانلودش رو در مقاله اپلیکیشنهای کنکوری قرار دادم.
اشتباهات رایج دانشآموزان در حفظ مطالب
همونقدر که مهمه بدونیم چه کارهایی رو انجام بدیم، مهم بدونیم چه کارهایی رو انجام ندیم! در این قسمت اشتباهات رایج دانش آموزان در حفظ کردن رو باهم دوره میکنیم. باشد که تنبیه شوید و از تکرارشون جلوگیری کنید.
گزینهها رو تو تست میبینم یادم میاد!
این جمله رو خیلی از دانشآموزان میشنوم: تو تست گزینهها رو میبینم و یادم میاد! همچین اتفاقی فقط در تستهای آسون و سطح پایین میسره. که بعید میدونم همچین اتفاقی در کنکور بیفته! اتفاقا یکی از تلههای رایج طراحان حرفهای برای گمراه کردن شما همین خواهد بود! گزینه غلطی رو قرار میدند که به چشمتون آشناست و چون مطلب رو حفظ نیستید نمیتونید تله رو تشخیص بدید.
جدای از این مسائل، در ابتدای مقاله درمورد اهمیت حفظ کردن مطالب صحبت کردم. شما اگر بخواید مطالب رو به خوبی یاد بگیرید باید ابتدا حفظش باشید. در نهایت هم یادتون باشه با وجود امتحانات نهایی و تاثیر قطعی معدل شما با امتحانات تشریحی سروکار خواهید داشت که چارهای جز حفظ مطالب براتون نمیگذاره. پس همچین دیدگاهی رو کنار بگذارید.
قرار نیست هیچوقت یادم بره
چه شوخی خندهداری! به هیچ وجه از این خبرا نیست! حتی سادهترین مطالب رو بدون دوره فراموش خواهید کرد. من نمیگم همه مطالب رو به یک اندازه دوره کنید. بلکه میگم همه مطالب رو دوره کنید. بعضی مطالب نیاز به دوره روزانه دارند و برخی یک دوره ماهانه یا فصلی براشون کفایت میکنه. اما با این حال همه مطالب نیاز به دوره دارند و باید در برنامتون قرار بگیرند.
کم خوابی
خواب نقش مهمی در حافظه ما بازی میکنه. با خوابیدن اطلاعات در ذهن ما طبقهبندی میشه و به حافظه بلندمدتمون منتقل میشه. شاید برای شما هم پیش اومده که شب امتحان به خودتون کمخوابی داده باشید و سر جلسه متوجه شده باشید تمرکزتون مختل شده و مطالب رو به خوبی به خاطر نمیارید! پس توصیه اکید دارم خواب منظم و کافی جزء ثابت برنامههاتون باشه.
تنفر از مطالب
چطور توقع دارید مطلبی رو حفظ کنید و یاد بگیرید، درحالی که ازش متنفرید؟ ذهنتون قراره مدام پرش کنه و احساسات منفی تمرکزتون رو کاهش بده! باید بتونید به خاطر هدفتون هم که شده در خودتون علاقه ایجاد کنید. راستش خیلی از جاهای مسیر رسیدن به هدفمون ناخوشایند بوده و هست و خواهد بود. اگر که هدفمون برامون مهمه این کمترین سختی که میتونیم به جون بخریم!
شلوغ کردن صفحات کتاب
این اشتباهی که دانشآموزان رشته تجربی در درس زیستشناسی زیاد مرتکبش میشند! کافیه به طراحی سایتهای برندهای بزرگ و کتابهای انتشارات معتبر نگاه کنید. سادگی جزء ثابت طراحی اون هاست. چراکه شلوغی جذابیت رو کاهش میده و باعث کاهش تمرکز ما میشه. داشتن تمرکز مناسب پایه یادگیری و حفظ هرمطلبی. در بخش استفاده از هایلایت هم توضیح دادم، کتاب رو شلوغ نکنید.
جمعبندی و صحبت نهایی
مطلب مقداری طولانی شد چراکه سعی کردم کامل باشه و شما رو از منابع دیگه بینیاز کنه. سعی کردم هر مطلب رو باتوجه به اهمیتش و به اندازه توضیح بدم. مثل همیشه توصیه دارم چنین مقالهای رو چند بار دوره کنید. مطمئن باشید با افزایش تجربه شما نکات بیشتری از همین مقاله دستگیرتون میشه. پیشنهاد میکنم یک ماهه دیگه برگردید و یک بار دیگه همین مطالب رو با دقت دوره کنید.
در نهایت هم به رسم همیشگی از نظرات گرمتون استقبال میکنیم. اگر جایی ابهام داشتید و سوالی بودید حتما در کامنتها ازمون بپرسید، در اسرع وقت بهتون پاسخ خواهیم داد. دوستون درام عزیزانم و بهترینها رو براتون آرزو میکنم.
پیشنهاد میکنیم سری مقالات "روش مطالعه دروس کنکور" رو به این ترتیب مطالعه کنید:
- 1. بررسی انواع روشهای یادگیری
- 2. روش صحیح تست زنی
- 3. راهنمای جامع علامتدار کردن سوالات
- 4. روش مطالعه دروس حفظی
- 5. روش مطالعه زیست: ویدیویی
- 6. مدیریت نکات درسی
- 7. روش مطالعه شیمی: ویدیویی
- 8. روش مطالعه ریاضی: راهنمای جامع
- 9. روش مطالعه فیزیک: به زودی
- 10. روش مطالعه ادبیات: راهنمای جامع
- 11. روش مطالعه عربی: راهنمای جامع
- 12. روش مطالعه زبان: به زودی
- 13. روش مطالعه دینی: به زودی
- 14. راهنمای کامل خلاصهنویسی
- 15. یادگیری با هوش مصنوعی