چطوری در سال کنکور تستهای مختلف رو علامتدار کنیم؟ چگونه کتاب تستمون رو برای مرور آماده کنیم؟ به چه روشی شیره کتاب کمک درسیمون رو در کمترین زمان ممکن بکشیم؟ اگه هر کدوم از این سوالات تو ذهنته پس جای درستی اومدی، با من همراه باش
یادمه سال کنکور که بودم برای اینکه در تستزنی به تسلط زیادی برسم شروع کردم هر کتاب تستی که دیدم رو گرفتم و با نهایت انگیزه تست زنی میکردم. طبیعتا نتونستم تمام تست های اون کتاب هارو بزنم و کمکم انگیزمو از دست دادم. بعد یکی دو ماه که به همین روش تست زنی می کردم، با مشورت با دوستام به این نتیجه رسیدم که باید یک کتاب کنکوری رو انتخاب کنم و تمام سوالاش رو بزنم و بعد اون چندین بار سوالات علامتدارم رو دوره کنم؛ طولی نکشید که تاثیر شگفتش رو روی ترازهام حس کردم.
علامتدار کردن سوالات در درسهای مختلف در ظاهر کار ساده ای به نظر میرسه اما مشاورها معمولا بهش نمی پردازند! این مبحث بسیار مهمه و جا داره بهش دقت شه و رو حساب و کتاب باشه. علامتدار کردن هر درس شیوه خاص خودش رو داره. این مقاله جز واجبات! حتما با دقت تا انتها همراهیم کن، بعدشم اگر سوالی داشت کامنت بذار در اولین فرصت بهت جواب میدم.
دستهبندی شیوه علامتدار کردن
قبل از گفتن نکات علامتدار کردن سوالات هردرس، یک سری نکات پایه و اولیه باید بگم. دو نوع دسته بندی برای علامتدار کردن سوالات داریم:
- دسته بندی پایه
- دسته بندی حرفهای
دستهبندی پایه
در دسته بندی پایه سوالات رو به دو دسته تقسیم میکنیم. سوالاتی که صحیح زدید و اونهایی که غلط زدید. به همین راحتی! یادتون باشه که به احتمال خیلی زیاد حتی بیدقتیهای محضتون هم قراره دوباره تکرار شه! پس باید در نظر داشته باشیدشون و سعی کنید دلایل غلط زدن اون تست ها رو پیدا کنید. بعد هم یک بار دیگه سوال رو حل کنید تا مطمئن باشید تکرار نمیشه. پس کنار شماره سوال همه تستهای کتاب تستتون باید یا یه دونه تیک (صحیح) و یا یه دونه ضربدر (غلط) قرار داشته باشه.
دستهبندی حرفهای
حالا تو این دستهبندی، فارغ از اینکه ما سوالی رو صحیح زدیم یا غلط، میایم سوالات رو به دو دسته A و B تقسیم میکنیم. A سوالات درجه یک محسوب میشه و B سوالات درجه دو، دقت کنید این مقام قرار نیست برای سوالات ثابت بمونه، یه A میتونه B شه و یه B میتونه خط بخوره و حذف شه (این رو در نظر داشته باشید برای تبدیل A به B یا ضربدر به تیک نیازی به استفاده از پاککن نیست، روش خط بکشید، وسواس شیک گرایی ممنوع)
حالا هر بار بسته یه زمانتون میتونید مثلا همه ضربدر ها و A و B هاتون رو دوره کنید یا نه، فقط A هاتون رو دوره کنید، یا مثلا A هاتون رو که مهم تر هستن رو نسبت بقیه چندین بار بیشتر دوره کنید. در ادامه به این میپردازیم که روش مخصوص تستزنی هر درس چطوره و آیا با هم فرق میکنن یا نه؟
علامتدار کردن سوالات ریاضی فیزیک
چیزی که تو این دو درس مهمه زیاد تمرین کردن با تست زمانداره،به قول معروف ثانیهها در این دروس حیاتین. چون با محاسبه سروکار دارند مهمه که هم دستتون تند باشه که وقتمون گرفته نشه؛ هم تو محاسبات بیدقتی هامون کمتر شه؛ و هم به راحتی فرمولها و راه حلها رو به خاطر بیاریم. پس به این دلایل، بهتره که تا جای ممکن سوالاتی که علامتدارا کردیم کم باشه. چون اگر زیاد باشن دیگه وقتی برای مرور و تست زماندار نمیمونه.
حالا چه سوال هایی رو باید علامتدار کنیم تو این درسها؟
- سوالهای سختی که در چهارچوب کتاب درسی هستند.
- سوال هایی که واقعا مفهومی هستند.
- سوالاتی که ترکیبی هستند و چند درس رو بهم ربط داده یا چند فرمول مختلف توش استفاده شده.
این سوالات لزوما هم نیازی نیست سخت باشن و حتی اگر آسون باشن هم ارزش علامت زدن رو دارن. تو درس ریاضی یا فیزیک این سوالها بهتره زیاد دوره بشن. هر چه بیشتر بهتر، مطمئن باشید که روشی که بار دهم این سوال رو حل میکنید یا دید مفهومیتون نسبت به سوال به هیچ وجه قرار نیست مشابه دفعه اول باشه، اما دوره زیاد علامتدارها تو ریاضی فیزیک، وابسته به اینه که علامتدار هاتون کم باشه.
همچنین بعد یه مدت میتونید اون تستها رو کنار بذارید برای مواقع خاص (روز مبادا)، و به جای اون آزمون حل کنید، زماندار کار کردن ریاضی فیزیک خیلی مهمه و میتونه به سرعتتون تو حل سوال کمک کنه.
علامتدار کردن زیست و قلقهای آن
بعضی معتقدا تو زیست اصلا نباید سوالات رو علامتدار کرد، هر سوالی رو رو که حل کردی نکتش رو باید برداری و تمام! با این روش تستهای بیشتری حل میکنی و با نکتههای بیشتر و تیپهای مختلف طرح سوال آشنا میشی. بعضی تو زیست با همین کار میتونن چند کتاب تست رو تو یه سال کار کنند، ولی خوب من کامل با این روش موافق نیستم، چرا؟؟ چون بعضی سوالات زیست خیلی مفهومی و استدلالی و برخی خیلی حفظی هستند. برای اینکه بتونیم آمادگی خودمون رو در اینجور سوالات حفظ کنیم و حتی بخشهای خیلی حفظی کتاب درسی رو مسلط باشیم بهتره که اینجور تست ها رو چند بار حل کنیم، مثلا تستی داریم که میگه:
بخش عقبی معده …. برخلاف بخش جلویی روده ….، …. است.
حالا جانور های مختلف رو میده و علاوه بر اینکه باید ترتیب اعضاشون به خاطر بیارید باید بتونید با جانور دیگهای هم مقایسش کنید، اینجور تست ها رو هر چند بار هم که بزنید کمه، و دیگر موارد باشه، اما یادتون باشه تعداد این تستها بسیار کمه، و اکثر سوالات با برداشته شدن نکته شون رسالت خودشون رو برای شما به اتمام میرسونن. پس در زیست کم علامتدار میکنیم و درعوض تست زیاد میزنیم!
راستی روش مطالعه زیست حرفهاییا جز اوجب واجبات! کاملا جدیم، اگر نرفتی سراغش وقت تلف نکن.
درس شیمی، ترکیبی از زیست و ریاضی
محاسبات سوالات شیمی دقیقا مشابه با ریاضی فیزیک یعنی سرعت حل مسئله و عدم بیدقتی خیلی مهمه. حفظیهای شیمی هم دقیقا مشابه با زیست، به همین راحتی..! یعنی سوالات محاسبهای شیمی رو علامتدار کنید و از طرف دیگه سوالات مفهومیش رو نکته برداری کنید تا به درصد عالی در آزمون هاتون برسید. روش مطالعه کامل شیمی رو حتما مطالعه داشته باشید.
نحوه علامتدار کردن درس دینی
این درس هم تقریبا مشابه زیست هست، سوال هایی که تو حفظ کتاب درسی به ما کمک میکنند رو علامتگذاری کنید، بقیه سوالات هم فقط نکتهشون رو بنویسید، این روش تو دینی میتونه درصد ما رو بالا و بالاتر ببره و تسلطمون رو روی متن بیشتر و بیشتر کنه. مثل زیست، با اینکار میتونید چند تا کتاب تست بزنید.
در ادامه به شیوه علامتدار کردن سوالات در دروس عمومی میپردازم، هرچند این درسها حذف شده اما همچنان میشه از این روشها در کتابهای کمکدرسی که میگیریم استفاده کنیم.
علامتدار کردن درس ادبیات
لغت و املا، بسته به تشخیص خود شخص هست که ترجیح بده از روی سوالات مرور کنه یا یه لیست درست کنه از لغتهای املایی مهم و اون رو چندبار مرور کنه. در قسمت قرابت، تقریبا میشه گفت نیازی نیست مگه اینکه خیلی جامع و کامل باشه. معمولا سوالات دستوری نکات ریزی دارن که فقط با حل سوال این نکات تو ذهنمون میمونن و ما رو از دام آموزشی نجات میدن، پس حتما از هر تیپ تست یه خوبش رو بردارید.
برای تاریخ ادبیات هم علامت زدن و مرور تست زیاد میتونه تاثیر زیادی داشته باشه، بیشتر اون نکاتی که ایراد داشتید رو بنویسید برای اینکه بهتر تو ذهنتون بمونه. آرایه هم تقریبا نیازی به علامتگذاری نیست.
نحوه تست زدن در درس زبان
چیزی که تو زبان باید توجه کنیم بیشتر لغاته و نه سوال، ولی خب تست زنی هم میتونه یه روش برای حفظ لغات باشه. پس تقریبا تو درک متن، کلوز و ووکب نیازی به علامت دار کردن نیست (مخصوصا ووکب). بخش گرامر با دلایلی مشابه بخش دستور زبان فارسی باید علامتدار کنید.
نحوه تست زنی در درس عربی
تا حدود زیادی شبیه زبان. درمورد تست های ترجمه هم اگر مهم بودن، که نباید تعدادش زیاد هم باشه، حتما علامت دار کنید!
خلاصه و لب کلام
دقت شه که خط فکری و منطق علامتدار کردن رو تو این بخش تمام و کمال توضیح دادیم. به این نحو خودتون می تونید استدلال های لازم رو انجام بدید و روش مخصوص خودتون رو خلق کنید. ولی با این حال نحوه علامتگذاری سوالات هر درس هم با مثال روشن کردیم تا یه پیشفرض اولیه داشته باشید.
رسیدن به نکاتی که بهت گفتم حاصل زمان مدیدی تجربه و آزمایش خطام بود، پس پشت گوش ننداز و حتما به کار بگیر. اگه این مطلب برات جالب بود خوشحال میشیم با بقیه ی دوستات به اشتراک بگذاری تا اون ها هم روش درست علامتدار کردن رو یاد بگیرن. هر سوالی هم بود کامنت کنید تا باحوصله بهتون پاسخ بدیم.
پیشنهاد میکنیم سری مقالات "روش مطالعه دروس کنکور" رو به این ترتیب مطالعه کنید:
- 1. بررسی انواع روشهای یادگیری
- 2. روش صحیح تست زنی
- 3. راهنمای جامع علامتدار کردن سوالات
- 4. روش مطالعه دروس حفظی
- 5. روش مطالعه زیست: ویدیویی
- 6. مدیریت نکات درسی
- 7. روش مطالعه شیمی: ویدیویی
- 8. روش مطالعه ریاضی: راهنمای جامع
- 9. روش مطالعه فیزیک: به زودی
- 10. روش مطالعه ادبیات: راهنمای جامع
- 11. روش مطالعه عربی: راهنمای جامع
- 12. روش مطالعه زبان: به زودی
- 13. روش مطالعه دینی: به زودی
- 14. راهنمای کامل خلاصهنویسی
- 15. یادگیری با هوش مصنوعی
2 دیدگاه دربارهٔ «شیوه اصولی علامتدار کردن سوالات در درسهای مختلف»
تازه یاد گرفتم بعد این همه مدت چطور سوالاتم رو علامتدار کنم
کاش زودتر این مقاله رو دیده بودم
هیچوقت برای انجام کار درست دیر نیست✌