اگر روش های یادگیری رتبه های برتر رو بررسی کنیم، مطمئن باشید رتبه یک و دو کنکور از لحاظ روش مطالعه، ساعت مطالعه، روحیات فردی، میزان هزینه کنکوری و غیره با هم خیلی تفاوت دارن. مسیر کنکور، مسیر ثابتی نیست و باید با هر فرد، بر اساس ویژگیهای خاص خودش برخورد کرد.
روش های یادگیری هم از این دسته موارد هست. پس بیاید مروری بر انواع روشهای مطالعه بر اساس شخصیت فردی داشته باشیم. با من همراه باشید!
بشنو و یاد بگیر
نیاز به توضیح نداره که اینجور افراد با شنیدن یاد میگیرن؛ با شنیدن تجسم میکنن؛ میفهمن؛ حفظ می کنن. این دسته از دوستان علاقه زیادی به استاد و کلاس خصوصی دارن چون دوست دارن که این مطالب رو یک نفر براشون توضیح بده تا خوب یاد بگیرن؛ برای همین بهتر هست که سر کلاس حاضر باشن و یا حتی از دوستانشون بخوان که یک سری مطالب رو براشون توضیح بدن.
همینطور میتونن بعد از خوندن یکسری مطالب، اون چیزی که میفهمن رو به صورت خلاصه به خودشون بگن و با صدای خودشون یاد بگیرن. حتی میتونن خلاصه مطالب و نکات رو ویس بگیرن. اینطوری در اوقات فراغت و وقت های تلف شده با ویس خودشون گوش بدن و مطالب رو مرور کنن.
تا زیر لب تکرار نکنم یاد نمیگیرمش
این دسته از داوطلبان نیاز دارن که از صحبت کردن و قوه گفتار استفاده کنن و استفاده از کلام باعث تثبیت و یادگیری بهتر در این جور افراد میشه. برای همین خوب هست که بعد از یادگیری مطالب چیزی رو که یاد گرفتن به دوستاشون یا خودشون آموزش بدن. اینجوری هم از کلام و صحبت کردن استفاده کرده باشن و هم متوجه اشتباهات و یادگیری ناقصشون بشن.
آفتی که وجود داره اینه که ممکنه این جور افراد سرعت مطالعه پایینی داشته باشن؛ چون علاقه دارن زیر لب مطالب رو تکرار کنن و این میشه سرعت کم مطالعه. نمیگم از این روش استفاده نکنن؛ گاهی استفاده کردن براشون مناسب است ولی زیاده روی درست نیست.
از متن خشک و خالی خوشم نمیاد
عاشق کتاب های عکس دار هستی و از کتابهایی که خشک و خالی هستن و عکسی ندارن بیزار. تو دوست داری با شکل و نمودار و تصاویر، چیزی رو یاد بگیری و از تجسم شکلی هنگام یادگیری خوشت میاد.
تدریس معلم برای شما خوبه چون معمولاً از رسم شکل برای تدریس استفاده می کنن. ولی خودت هم میتونی هنگام مطالعه، مطالبی رو که یاد میگیری در قالب شکل، تصویر و داستان برای خودت، به صورت خلاصه، بدون وسواس و زیاده روی، نقاشی کنی و تاثیر زیادی در یادگیری تو داره. در ضمن کدگذاری کردن بر اساس شکل فراموش نشه.
افرادی که خودخوان هست
این دسته از افراد سرعت بالایی در مطالعه دارن. از کارهایی مثل شنیدن، گفتن، رسم شکل و به قول خودشون قرتی بازی ها! خوششون نمیاد. یک نگاه اجمالی به متن میکنن؛ بعد دقیق میخوننش؛ خلاصه برداری میکنن؛ هایلایت میکنن؛ نمونه سوالات حل میکنن و در آخر هم کمی کدگذاری برای حفظیات… و فقط دنبال یادگیری سریع هستن و از ابزارهایی برای کمک به یادگیری مثل ویدئو، ویس و تدریس خوششون نمیاد.
این نوع روش مطالعه خوب هست به شرط اینکه در اون زیادهروی نشه و از روشهای دیگه استفاده بشه چون درسته که سرعت خواندن رو بالا میبره ولی در مواردی هم میتونه باعث نقص در یادگیری بشه و سرعت ما بیشتر گرفته بشه.
بنویس تا اتفاق بیفتد
همیشه برای عدهای سوال هست که چرا بعضیها یکسری نکته در دفتر یا کاغذ مینویسن؛ بعد اصلاً مرورش نمیکنن. باید بهشون بگم که این جزئی از یادگیری این افراد هست و دوست دارن چیزی رو که میخونن؛ بنویسن و در یادگیری خیلی کمکشون میکنه و هیچ عیب و ایرادی نداره؛ ولی نباید در اون افراط کرد چون میتونه خیلی وقتگیر باشه؛ سرعت خوندن کجا و سرعت نوشتن کجا!
طوطی وار مطالب را تکرار نکن
این روش مطالعه به درد کنکور نمیخوره! این افراد افراد هر جمله یا هر پاراگراف رو که میخونن؛ چند بار اون رو تکرار می کنن. اینکار اینقدر تکرار میشه تا آخر کلمه به کلمه و واو به واو اون رو حفظ کنن. جدا از خستهکننده بودن این روش، بازدهی لازم رو نداره. همچنین این روش ما رو به سمت حفظی خوندن سوق میده تا مفهومی خوندن. این روشها شاید بیشتر به درد حفظ کردن قرآن و اشعار بخوره تا حفظ کردن مطالب کنکوری.
امیدوارم که روشهای مطالعه و یادگیری براتون مفید واقع شده باشه! مسلماً انواع دیگری از این روشها رو داریم و هرکس میتونه به یک میزان خاص از این روشهارو استفاده کنه. درواقع نمیشه گفت یک نفر فقط یک نوع روش مطالعه داره بلکه ترکیبی از این موارد هست. روش مطالعه خودتون رو پیدا کنید بر اساس اون برای آینده مطالعاتی خودتون برنامه ریزی کنید.
پیشنهاد میکنیم سری مقالات "روش مطالعه دروس کنکور" رو به این ترتیب مطالعه کنید:
- 1. بررسی انواع روشهای یادگیری
- 2. روش صحیح تست زنی
- 3. راهنمای جامع علامتدار کردن سوالات
- 4. روش مطالعه دروس حفظی
- 5. روش مطالعه زیست: ویدیویی
- 6. مدیریت نکات درسی
- 7. روش مطالعه شیمی: ویدیویی
- 8. روش مطالعه ریاضی: راهنمای جامع
- 9. روش مطالعه فیزیک: به زودی
- 10. روش مطالعه ادبیات: راهنمای جامع
- 11. روش مطالعه عربی: راهنمای جامع
- 12. روش مطالعه زبان: به زودی
- 13. روش مطالعه دینی: به زودی
- 14. راهنمای کامل خلاصهنویسی
- 15. یادگیری با هوش مصنوعی