عرض ادب مجدد، همراهیم با شما با بخش دوم حفظ سلامتی در سال کنکور، یعنی حفظ سلامت روحی و روانی. اگر بخش قبلی یعنی حفظ سلامت جسمی در سال کنکور رو نخوندید روش کلیک کنید و با دقت مطالعش کنید چون خیلی مهمه! خوب اگر موافق باشید بدون فوت وقت بحثمون رو شروع کنیم.
سلامت روحی و روانی
فکر سالم، روحیه خوب و باورهای قوی بهتر از هر دارویی میتونه سلامت جسمی رو تامین کنه، برای همین هم هست که بهترین دارو برای درمان سرطان رو امید معرفی میکنند. اگر یادتون باشه گفته بودم که روح و جسم ما روی هم تاثیر میگذارند، پس باید سعی کنیم این تاثیر یک تاثیر مثبت باشه.
ورزش کردن
درسته، ورزش کردن رو میشد در قسمت سلامت جسمی آورد، ولی خوب به خاطر تاثیر مثبتی که مستقیم و غیرمستقیم (از طریق سلامت جسم) روی حال خوب ما میذاره در اینجا هم جایگاه محکمی برای خودش داره. البته ورزشهای سنگین به خاطر ریسکی که دارند در این سال توصیه نمیشه!
وقتی ورزش میکنیم اندروفین و سرتونین در بدن ما ترشح میشند، هورمونهایی که در شادی، نشاط و انگیزه تاثیرات قابل توجهی دارند. همچنین ورزش موجب میشه تعادل شیمیایی بدن ما به ثبات برسه و مواد زاید از بدن دفع بشند. سعی کنید به میزانی ورزش کنید که یک مقدار عرق کنید، این میتونه به این معنا باشه که بدن به اون متابولیسم لازم رسیده.
معنویات
اگر اعتقادات محکمی داشته باشیم، درک کرده باشیم که زندگی براساس نظمه و هدفمنده و پشت هر اتفاقیش معنی نهفته، خیلی بهتر میتونیم با مشکلاتش دست و پنجه نرم کنیم و از برخورد در چالشهای پیشرومون لذت ببریم. همچنین ثابت شده که دعا کردن، نماز خوندن و شکرگزاری تاثیر به سزایی در کاهش استرس و حال خوب افراد میگذاره.
مدیتیشن کردن
نیازی نیست خیلی حرفهای باشه! کارهایی که میگم رو روزانه ده دقیقه انجام بدید تا از تاثیرات مثبتی که مدیتیشن کردن داره حداکثر استفاده رو ببرید. مزایای مدیتیشن شامل آرامش داشتن و کم شدن استرس، افزایش تمرکز و کاهش افکار بیهوده و همچنین رسیدن به یک ثبات احساسی میشه.
برای مدیتیشن کردن به مدت ده دقیقه یکجا بشینید (ترجیحا چهارزانو) و چشمهاتون رو ببندید. مسلما افکار و احساسات متفاوتی به ذهن شما میاد ولی نباید پس بزنید و سرکوب کنید، عبورشون بدید و مثل یک شاهد از بیرون به این افکار و احساسات نگاه کنید و بگذارید بیان و برند، بدون اینکه هیچ درگیری باهاشون داشته باشید و سعی کنید چیزی رو مهار کنید.
تفکر کردن
خیلی از افکاری که باعث استرس در ما میشن افکاری هستند بیهوده و مسخره که هیچوقت قرار نیست اتفاق بیفتند. تحقیقات نشون داده بیش از نود درصد نگرانیهای افراد اتفاق نمیفته! حالا چطوری این افکار رو از بین ببریم؟ یک راهش که مدیتیشن هست که ذکر شد اما راه دیگه میتونه تفکر کردن باشه. وقتی تفکر میکنیم میتونیم به طور دقیقتری به مسائل نگاه کنی و افکار بیهوده رو برای همیشه حذف کنیم.
چیزی که باعث شکل گرفتن احساسات مختلف در ما میشه ارزشها و باورهای ماست، مثلا یک شوخی با دین میتونه فرد مذهبی رو عصبی و فرد ضددین رو خوشحال کنه. مساله اینجاست که افکار ما باورهای ما رو شکل میدن، پس اگر میخوایم باورهای سالمی داشته باشیم باید همیشه وقتی رو به تفکر کردن اختصاص بدیم.
پس اگر به این باورها برسیم که خدا ما رو دست داره، تلاش ما دیر یا زود به موفقیت منجر خواهد شد، گذشته برای عبرت نه حسرت و… میشه بسیار حال بهتری داشت. راستی حتما توصیه میکنم به صورت مکتوب فکر کنید حالا یا با کاغذ و قلم یا در نوت گوشیتون.
مطالعه کتاب
مطالعه کتاب میتونه باعث نظم درونی افکار ما، اصلاح باورها، کسب دانش، تجربه و مهارت و همچنین کاهش استرس بشه. درسال کنکور توصیه من بیشتر کتابهای موفقیت، روانشناسی و خودشناسی و زندگینامه هاست تا رمانها. اگر دوست ندارید بعد کنار گذاشتن کتابهای درسی بازم کتاب دستتون بگیرید میتونید میتونید از کتابهای صوتی استفاده کنید.
دوری از دوستهای فاز منفی
ما میانگین پنج نفری هستیم که بیش از هرکسی باهاشون در ارتباطیم، پس حتما حتما باید روی دوستهاتون حساس باشید، برای خودتون ارزش قائل باشید و به هرکسی افتخار بودن با خودتون رو ندید. دوستهایی که همش ناامیدند، همش به گذشته فکر میکنند، خاطرات بد رو مرور میکنند و هیچ هدف و برنامهای برای زندگیشون ندارند در این لیست قرار میگیرند.
اگر فعلا دوست مناسبی کنارتون نیست تنها باشید، تنهایی بهتر از همنشین بد. زمانش که برسه، مطمئن باشید افراد مناسب کم کم از راه خواهند رسید.
مدیریت و محدود کردن شبکههای اجتماعی
اگر در فضای مجازی عضو هستید که محتوای محدودی داره و همون محتوای محدود برای شما سودمند، همچنین وقت شما رو نمیگیره و میتونید به راحتی مدیریتش کنید، مانعی برای استفاده ازش وجود نداره. اما اگر در فضای مجازی هستید که پر شده از متفرقهها (اخبار سیاسی، جوک، فاز سنگین و…) خوب مسلما تمرکز و ثبات احساسی شما در معرض خطر خواهد بود.
داشتن تفریح مناسب
به هیچ وجه توصیه نمیشه که تفریح کردن رو در سال کنکور قطع کنید، اتفاقا سعی کنید براش برنامه داشته باشید. این باعث میشه که از نظر روحی انرژی و توان ادامه دادن رواهتون رو همیشه داشته باشید. سعی کنید هر هفته نیم روز رو خالی کنید و به تفریح کردن بپردازید.
تفریح برای شما ممکنه هرچیزی باشه، تفریحی پیدا کنید که خودتون ازش لذت میبرید. بیرون رفتن با دوستها، بازی کردن بازیهای رومیزی، دوچرخهسواری، تماشای فیلم با دوستان یا خانواده، نقاشی کردن و… میتونه از مثالهای خوب برای تفریح باشه.
پرهیز از مقایسه کردن
تاثیر مقایسه کردن همیشه منفی بوده و خواهد بود. گاهی اوقات خواسته یا ناخواسته مشاور یا اولیای ما بین ما و دیگری مقایسه انجام میدن، که در اون صورت باید بهشون تذکر بدیم. اما گاهی خودمون این مقایسه رو انجام میدیم که اینجا باید از اینکار دست بکشیم. اطلاعات گرفتن از دیگران رو متوقف کنید (اینکه چند ساعت میخونند، چند تا تست میزنند و…) و به جای دیگران روی هدفتون تمرکز کنید.
خیلی مواقع ما موفقیت دیگران رو میبینیم بدون اینکه در نظر داشته باشیم که اون شخص چیها که نکشیده تا به اون نقطه رسیده! و خوب شاید ما تواناییهایی داشته باشیم که بتونیم خیلی راحتتر و خیلی سریعتر از اون شخص به اون نقطه برسیم! اما خوب با مقایسه کردن تیشه میزنیم به ریشه انگیزه و انرژیمون. چشم و گوش بسته کار خودتون رو انجام بدید.
سحرخیزی
نکته آخر هم اینکه سحرخیز باشید، این بهتون کمک میکنه حال بهتری داشته باشید، از صبح انرژی بگیرید و روز رو خیلی بهتر شروع کنید. به هرحال انسان جوری آفریده شده که شب رو به استراحت بپردازه و روز رو به کار و تلاش و هورمونهای بدن و ارتباطشون با روشنایی محیط هم موید همین موضوع هست. ریتم زندگی کاری و اداری ما هم جوری هست که همه چی صبحها انجام میشه من جمله مدرسه و آزمونهامون، پس به هیچ وجه شب و روز رو جا به جا نکنید.
حرف آخر
نهایتا توصیه میکنم حتما حتما این مسائل رو جدی بگیرید قبل از اینکه یه مقدار دیر بشه. همچنین توصیه میکنم از مشاور در این سال استفاده کنید تا بتونه راه رو به نحو احسن بهتون نشون بده بدون اینکه بخواید اتلاف وقتی داشته باشید. مشاور میتونه بهتون کمک کنه انگیزه و روحیه خودتون رو در این سال حفظ کنید و با قدرت به مسیرتون ادامه بدید.
خوب دوستان نظر شما چیه؟ آیا راه دیگهای میشناسید که بتونه کمک کنه در این سال حال بهتری داشته باشیم؟ حتما باهامون به اشتراک بگذارید.
سایر مقالات پیشنهادی:
معرفی جامع منابع کنکور برای رتبه شدن
اشتراکها: کنکوری زندگی کن! - حرفهاییا